Aineistovaatimukset ja –ohjeet

Aineistovaatimukset
Aineistovaatimuksena on painovalmis pdf-tiedosto aineisto-ohjeiden mukaisesti.

Aineiston välitys
Suomalainen Lehtipaino Oy:n yhteistyökumppanina pre-press-asioissa on oululainen Flowman Oy. Aineistojen siirto, vedosten tarkastelu ja hyväksyminen tapahtuvat Flowmanin selainpohjaisen palvelun kautta kaikille asiakkaille.

Ohjeet Flowmanin palveluiden käyttämiseen ja aineistojen siirto-ohjeet Flowmanilla saatte lehtipainon tuotannonsunnittelusta numerosta +358 44 7795 236 tai sähköpostitse Marja Niemeltä, marja.niemi@suomalainenlehtipaino.fi.

Printtituotteiden aineisto-ohjeet
Aineisto voidaan valmistaa yleisimmin käytetyillä ammattimaisilla taitto- ja grafiikkaohjelmilla, ja josta tulostetaan painovalmis PDF (versio 1.4, Acrobat 5). PDF-tiedosto ei saa sisältää väriprofiileja.

Fontit on sisällytettävä PDF-tiedostoon. Vältä teksteissä bittikarttamuotoa ja jätä tekstit konvertoimatta, jotta teksti on tarkkaa myös näköislehdessä.

Ota huomioon sanomalehden mahdolliset pienet kohdistusheitot värien käytössä. Vältä pientä pistekokoa nega-teksteissä monivärisen pohjan päällä tai monivärisissä teksteissä. Voit tarkistaa värit PDF-tiedostosta Adobe Acrobatin Output Preview -työkalulla. Varmista, että RGB-työnkulussa värit vastaavat haluttua lopputulosta CMYK -väriprofiilia simuloitaessa. Varmista, että musta teksti on PDF-tiedostossa CMYK-väreissä, K = 100 % ja CMY = 0 %. Värikuvat voidaan sijoittaa aineistoon rgb-muodossa, grafiikkaelementit aina CMYK-muotoisina.

Tekniset tiedot ja pdf-asetustiedostot
Kuvaresoluutio: 220 ppi
Värin maksimipeitto: 240 %
Toistuva sävyala: 3–90 %
Värit: Prosessiväreinä (CMYK)

Väriprofiili (CMYK):
Lataa ISOnewspaper26v4.icc

Väriprofiili (Grey):
Lataa ISOnewspaper26v4_gr.icc

Adobe InDesign job options PDF-konvertointia varten
Lataa SLPOY_joboptions.zip

Acrobat Distillerin sanomalehtiasetustiedosto sisältää sanomalehti-ilmoituksen tekoon sopivat Distiller-asetukset. Lataa “job options” koneesi työpöydälle tai muuhun sopivaan paikkaan, josta löydät sen. Asetustiedosto ladataan Distillerin ylävalikon kohdasta Settings/Add Adobe PDF Settings, osoitetaan asetustiedoston paikka ja ladataan tiedosto. Illustrator ja InDesign käyttävät samaa asetusta Adobe PDF Presetissa, jos PDF-tiedosto luodaan suoraan ohjelmasta.

Adobe Photoshopin sanomalehtituotantoon sopivat asetukset voidaan ladata Photoshopiin .csf-väriasetustiedostosta. Lataa .csf-tiedosto koneesi työpöydälle tai muuhun sopivaan paikkaan, josta löydät sen. Asetustiedosto ladataan Photoshopin ylävalikon kohdasta Edit/Color Settings/Load, osoitetaan asetustiedoston paikka ja ladataan tiedosto. Tämän jälkeen kuvat kääntyvät Photoshopissa CMYKiin tai mustavalkoisiksi sanomalehtiasetuksilla.

Lehdissä, joissa on inkjet-osoitteistus, pitää huomioida tila mustesuihkulla tulostettavaa osoitetta varten. ½-taitetussa lehdessä alue on 7 x 5 cm lehden oikeasta yläkulmasta mitattuna. ¼-taiteellisessa lehdessä (postitaite) osoitetta varten jätetään 5 x 7 cm tila lehden oikeasta yläkulmasta mitattuna. Tällä alueella ei saa olla sellaista tekstiä/kuvia, joka estää osoitetietojen luettavuuden lehdessä.

Graafisen alan yleiset toimitusehdot

Suomalaisen Lehtipaino Oy:n suositukset ja määritteet perustuvat Graafinen Teollisuus ry:n suosituksiin ja paino noudattaa toiminnassaan Graafisen Teollisuuden yleisiä toimitusehtoja. Toimitusehdot voi ladata oheisesta linkistä pdf-formaatissa Graafisen Teollisuuden yleiset toimitusehdot (pdf).

Etsi sivuilta